in europa en midden- en verre oosten



terug naar Inleiding


De Kruistochten

Er blijken een achttal kruistochten te zijn geweest tussen 1096 en 1271.

In 1095 predikte paus Urbanus II de eerste kruistocht. De kruisridders en hun gevolg vertrokken in 1096 en met de inname van Jeruzalem door Godfried van Bouillon (klik) in 1099, eindigde deze kruistocht.

De achtste en laatste kruistocht vond plaats tussen 1270-1271 en eindigde met de val van het laatste Christelijk bolwerk in het Heilige Land in 1291.



De derde kruistocht werd geïnitieerd door paus Gregorius VIII, die sprak over een Heilige Oorlog welke in naam van God en het Christendom zou plaatsvinden. Tussen 1188 en 1192 trokken zowel ridders met hun gevolg als priesters en monniken naar het Midden-Oosten via drie verschillende routes, onder leiding van Keizer Frederik I van Duitsland (Frederik Barbarossa), koning Richard I van Engeland (Richard Leeuwenhart) en koning Philippe II van Frankrijk (Philippe-Auguste).
Onderweg verdronk Frederik Barbarossa, een groot deel van zijn troepen keerde huiswaarts, een kleine groep bereikte gedemoraliseerd Antiochia en Acron. Richard Leeuwenhart trachtte met de troepen van Philippe-Auguste (die inmiddels naar Frankrijk onderweg was) Jeruzalem te bereiken, wat mislukte, waarna de terugtocht naar huis werd ondernomen.

De vierde kruistocht (1202-1204) eindigde voor de poorten van Constantinopel.








Ridder, duits 13e eeuw,
Uit: der Groszen Heidelberger Liederhandschrift.

Geldt als dé afbeelding van Wolfram van Eschenbach die naar het oosten vertrekt om een bezoek te brengen aan de tempeliers.
Als Wolfram van Eschenbach ooit naar het Midden-Oosten is geweest kan dat uitsluitend met de derde kruistocht zijn geweest.
Zijn epos Parzifal is verschenen tussen 1195 en 1216.