in europa en midden- en verre oosten

Britse Eilanden

Ierland
Schotland
N-Engeland
Wales
Z-Engeland


Klik op de kaart

map map map map map

Ierland


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Het oude Ierland kende twee belangrijke centra, Tara Hill (Meath) en Uisneach (West meath).

De Lia Fàll, de Steen der bestemming (het lot) in Tara (afb.2), en de Omphalos (heilige navel) van Uisneach vormen een (metafysische) twee-eenheid, en waren ook geografisch met elkaar verbonden via de z.g. Midwest road, een equinoctiale heilige as.

Tara (Temhair) was het politieke centrum. Tara symboliseerde de aardse werkelijkheid. Midchuarta in Tara was de "hoofdstad" van de Ierse koningen, de plaats waar de vergaderingen plaatsvonden (the Banquetting Hall). Tech Midchuarta betekent "House of Mead Circling", omcirkelde weide, waar de steen van het lot stond. (afb.3,4,5,6 )

Uisneach (Ooshna) staat bekend als de plek van het spiritueel centrum, de plek van het
"andere en onzichtbare". Uisneach Hill bevat diverse archeologische locaties.

In de vijfde eeuw bezocht St. Patrick, patroonheilige van Ierland, deze locatie, die als een vroeg-iers religieus centrum werd beschouwd. Zowel Geoffrey van Monmouth als Thomas Mallory verbinden deze plek met de Arthurverhalen.

Tara
en Uisneach waren met elkaar verbonden via de z.g. Midwest road.

De vier katholieke kerkprovincies met de bisschopszetels zijn een weerspiegeling van de oude indeling. De kerkprovincie Ardnamachane omvatte ook de centra Tara en Uisneach.
Hier zetelde ook de aartsbisschop van heel Ierland.

De verdeling van Ierland in vieren rondom een centrum lag aan de basis van de Ierse mythologie, lang voordat de Kelten waren gearriveerd en is terug te vinden in de ornamenten op Ierse gouden munten en uitdrukkingen in het Gaelic als "into the five points" en "the five parts of the world", waarmee werd bedoeld "naar alle richtingen".


The Stone of Divisions bij Uisneach speelt daarin een belangrijke rol als de plek waar de vier provinciegrenzen van Ierland bij elkaar kwamen, het middelpunt Mide. (afb.7 t/m 12)


7. Hill of Uisneach, informatiebord

8. De "Catstone" is in de volksmond de naam van de "Stone of Divisions".

9. Hoogste punt op de "Hill of Uisneach", met markeringssteen.
 
10. De "Stone of Divisions" in het midden en op de voorgrond de steen die de richting naar het Noorden aangeeft. De witte huisjes liggen aan de weg richting Ballymore.

11. "Stone of Divisions" met richtingssteen naar het westen.

12. "Stone of Divisions" met richtingssteen naar het oosten.


foto 2, uit Ancient Earth Mysteries, Paul Devereux. Cassell & Co London 2000.
foto 5,6, uit Tara, een uitgave van "The Government of Ireland/Discovery Programme, 1995/1999.
foto 7 t/m 12,  Jan zeven, 2004