1


2


3 

Klik op de plaatsnamen voor de diverse locaties, en op het monument voor meer over Vercingetorix.


Waar lag Alésia?


De precieze locatie van Alésia is omstreden. De discussie begint al in 1855, en veroorzaakte een nationale polemiek. De controverse berustte vooral op tekstuele overwegingen uit de verslagen van Caesar, en minder op archeologische argumenten. De opgravingen van Napoleon III na 1871 leken de traditionele toeschrijving te bevestigen. Ondanks diens besluit om Alise-Sainte-Reine aan te wijzen als de juiste plek, zijn er nog steeds een groot aantal plaatsen die de locatie van de slag claimen, waarvan er hier een 7-tal worden getoond.

Alésia, Caesar en Vercingetorix

Vercingetorix wordt door Julius Caesar (100vC-44vC) beschreven in zijn werk Commentarii de bello Gallico.
In 58 v.Chr. was de Romeinse veldheer over de Alpen getrokken om Gallië te veroveren.
Zijn campagne verliep voorspoedig, totdat Vercingetorix erin slaagde meerdere stammen te verenigen in zijn verzet tegen de Romeinen. Aanvankelijk boekte hij succes, dankzij de techniek van de verschroeide aarde, het afsnijden van de Romeinse aanvoerwegen en door verrassingsaanvallen op het veel tragere Romeinse leger. Echter, een jaar na het begin van de opstand werden de Gallische troepen in 52 v.Chr. bij Alésia ingesloten. Met de beslissende slag bij Alésia werd Gallië voorgoed verslagen en ingelijfd in het Romeinse Rijk.

De slag bij Alésia vond plaats rondom het oppidium van Alésia, een hoofdstad op een versterkte heuvel van de stam der Mandubiers. Er werd gevochten door de Romeinen onder commando van Julius Caesar en Marcus Anthonius, Titus Labienus en Gaius Trebonius tegen de Galliërs onder leiding van Vercingetorix. Het bleek een keerpunt in de periode van de Gallische oorlogen ten gunste van Rome. Het beleg van Alésia word beschouwd als een van Caesars grootste successen en geldt nog steeds als een van de klassieke voorbeelden van een beleg door een omsingeling.

afb.1, Kaart van Gallië tijdens de Romeinse periode.
afb.2, Kaart van de veroveringstochten van Caesar in Gallié.
afb.3, Kaart van de slag bij Alésia.

> Veronderstelde locaties van de slag bij Alésia. (klik)

> Literaire bronnen. (klik)