Onderzoek naar de grens van Nederland

--

Het quadripoint bij Baarle-Nassau en Baarle Hertog

In Baarle is een bijzonder punt, een zgn. quadripoint. Bij een tripoint (drielandenpunt) komen drie landen bij elkaar op 1 punt, bij een quadripoint raken vier grenslijnen elkaar op 1 punt.
De Belgische enclaves H1 en H2 in Baarle raken elkaar op zo'n punt. Echte vierlandenpunten (met vier verschillende landen) bestaan niet meer.

In februari 2003 is dit punt opgezocht en het bleek in het landschap goed herkenbaar. De Belgische enclaves hadden in het akkerland een andere begroeiing. Op de vermoedelijke plaats van het quadripoint stak een metalen pijp in de grond die de onderzoekers niet anders konden duiden als een grensscheiding. Het was de enige in de omgeving en was duidelijk geen drainage-buis. Of dit ook werkelijk het quadripoint is, dat kan uiteindelijk alleen het kadaster vaststellen. 

De enclaves Baarle-Nassau en Baarle-Hertog.

Baarle-Nassau/Baarle-Hertog is een lappendeken van Belgische (H) en Nederlandse (N) percelen. In 1843 kon de Nederlands - Belgische grenscommissie hier geen duidelijke grenslijn bepalen. Voor het gebied tussen grenspaal 214 (onder Tilburg) en grenspaal 215 (onder Breda) werd daarom precies vastgelegd welk perceel bij welk land hoorde.In 1976 vond de onthulling plaats van een nepgrenspaal 214/215 als symbool van de uitzonderlijke grenssituatie in Baarle. 

klik op de miniatuur voor een vergroting

< terug