in europa en midden- en verre oosten

Britse Eilanden

Ierland
Schotland
N-Engeland
Wales
Z-Engeland


Klik op de kaart

map map map map map

Wales

Caerleon-on-Usk (Gwent), Camelot.
Caerleon (soms vermeld als Carlioen) wordt door Geoffrey van Monmouth in Historia Brittanniae (1136) voor het eerst genoemd als de hoofdstad van koning Arthur. Chrétien de Troyes voerde in Lancelot (1168) Camelot (ook vermeld als Karmeloot) als het hof van koning Arthur ten tonele.


Llangollen
(Clwyd), Castell Dinas Bran = Graalburcht. Wordt algemeen als de meest voor de hand liggende locatie gezien in diverse publicaties.

Snowdonia (Gwynedd)= Sidonensis, wordt veelal de geboorteplek van Perceval genoemd.

Llanmelin hillfort. Camelot, als de belangrijkste plaats van hof van Arthur, zou in werkelijkheid bij Caerwent, het vroegere romeinse Venta Silurum, in Wales gelegen hebben. Het nabij gelegen grote, toenmalig verstekte, hillfort Llanmelin zou in aanmerking komen, oorspronkelijk Llan-y-Gelli genaamd, Celliwig in de welshe legenden, daarna Caer-melin en nu Llanmelin.
Chretien de Troyes zou geweten kunnen hebben van Arthur's hoofdverblijfplaats, hij indentificeerde op onjuiste gronden Gaer-Melin als Ca-Mulod-unum, waarmee Camelot was geboren.

Island of Bardsley. Chris Barber en David Pykitt (Journey to Avalon) tonen in hun zeer grondige studie aan dat "Isle of Avalon" in het geheel niet gelijkgesteld mag worden aan Glastonbury.
Zij baseren dat onder meer op Geoffrey of Monmouth, die refereert aan Insula Afallonis, gelijk aan Ynys Afallach, het huidige Isle of Bardsey voor de kust van Lleyn Peninsula, Wales, zuidwest van Snowdonia, en de Archdruid Owen Morgan die zijn Celtic Elysium (Avalon) situeert tussen Borth (Cardigan Bay, westkust Wales) en Arklow, 90 km onder Dublin, Ierland.

Avalon = Island of Bardsley

Strata Florida (Dyffed) = Ystrad Fllur, de oude latijnse naam. Cistercienzer abdij gebouwd in 1164, werd het politiek en religieus centrum van het land. De toeschrijving Graalburcht is op dit moment nog onduidelijk.
Wel wordt het Strata Florida in verband gebracht met de zg. Nanteos Cup. In het kasteel Nanteos werd deze zg. Graalbeker meer dan 300 jaar bewaard. Deze beker, van olijfboomhout, gebruikt tijdens het Laatste Avondmaal, was door Joseph van Arimathea meegebracht naar Glastonbury en werd aldaar  bewaard. Na de ontmanteling in de zestiende eeuw door Henry VIII, ontsnapten monniken met deze beker naar het klooster van Strata Florida waar deze door de  laatst overgebleven monnik werd doorgegeven aan een zekere Stedman. Deze trouwde in de familie Powell, die omstreeks 1730 Nanteos liet bouwen. Richard Wagner heeft later deze plek bezocht en kwam daar op het idee van zijn opera Parzifal.
Nu bevindt de beker zich in het museum te Aberystwyth (wales).

St.David’s (Dyffed). Er is een kathedraal gebouwd, gewijd aan St. David op de plek van de oorspronkelijke abdij uit de zesde eeuw. St. David was een van de ierse monniken die Brittannië christianiseerden, en was patroonheilige van het graafschap Wales. In diverse bronnen opgevoerd als achterneef of oom van Arthur.
De toeschrijving Graalburcht is op dit moment onduidelijk.