1919

Omloop van de Slagvelden

Ons reisplan

De Parijse krant ‘Le Petit Journal’ organiseerde deze uitzonderlijke meerdaagse wielerwedstrijd. Dit werd 19 december 1918 aangekondigd als ode aan de ‘glorierijke episodes’ uit de voorbije oorlog en aan de vele soldaten die voor de overwinning hadden gestreden.

Het traject telde 1985 kilometer en van de renners werd verwacht dat ze deze ronde langs de slagvelden in 7 etappes gingen rijden, verspreid over 14 dagen. De staat van de wegen in de Franse en Belgische frontstreken riep grote vragen op, ze waren immers niet of nauwelijks bruikbaar. Zwaar beschadigd door bominslagen en militaire transporten, om nog maar te zwijgen over de opgeblazen bruggen.

Wij hebben voor ons na-reis project een gedeelte gekozen uit de derde etappe Brussel – Amiens (klik hier} , dat voerde door het frontgebied tussen Beerst en Ieper, door het toenmalige niemandsland zoals dat er bijlag na de onvoorstelbare destructie door het oorlogsgeweld.

Naast het boek van Frank Becuwe en recente topografische gegevens, hebben we een kaart gebruikt van de situatie in 1920. De tijdens WO1 geïnduneerde gebieden zijn er goed op aangegeven en dit gaf ook zicht op de meest waarschijnlijke doorgaande wegen.

Het toenmalige tracé, zoals het er nu bijligt, is door ons gefotografeerd. Hier en daar waren nog stukken van het oorspronkelijke wegdek te vinden en soms enkele andere stille getuigen en verwijzigingen.